Ta wersja sernika jest bardzo słodka i kaloryczna, a przy tym przepyszna i jedna z moich ulubionych. Jeszcze do niedawna nie lubiłam serników, a obecnie mam co najmniej trzy sprawdzone i bardzo apetyczne przepisy na to ciasto. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc możecie je uprzyjemnić sobie i bliskim tym właśnie ciastem. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony ze smakowitymi słodkimi pychotkami http://malacukierenka.pl
Składniki na spód:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Składniki na masę serową:
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 800 g gotowego sera na sernik
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- ok. 200 g polewy krówkowej kajmakowej w puszcze
Składniki na wierzch ciasta:
- ok. 200 g rozpuszczonej polewy krówkowej kajmakowej w puszcze
- 100 g rozpuszczonej białej czekolady
- garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Przygotowanie spodu:
- Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie można mieszać mikserem lub dalej rękoma, aż powstanie kruszonka.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać kruszonkę i wyrównać bez dociskania.
- Piekarnik nastawić na 160 stopni.
Przygotowanie masy serowej:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
- Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
- Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok. 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i odstawić do całkowitego obsunięcia.
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
- Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂