Sernik krówkowy na ciemnym spodzie

sernik krówkowy z odkrojonym jednym kawałkiem pysznego ciasta

Ta wersja sernika jest bardzo słodka i kaloryczna, a przy tym przepyszna i jedna z moich ulubionych. Jeszcze do niedawna nie lubiłam serników, a obecnie mam co najmniej trzy sprawdzone i bardzo apetyczne przepisy na to ciasto. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc możecie je uprzyjemnić sobie i bliskim tym właśnie ciastem. Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony ze smakowitymi słodkimi pychotkami http://malacukierenka.pl

Składniki na spód:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

kawałek ciasta

Składniki na masę serową:

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 800 g gotowego sera na sernik
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • ok. 200 g polewy krówkowej kajmakowej w puszcze

Składniki na wierzch ciasta:

  • ok. 200 g rozpuszczonej polewy krówkowej kajmakowej w puszcze
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Przygotowanie spodu:

  1. Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie można mieszać mikserem lub dalej rękoma, aż powstanie kruszonka.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać kruszonkę i wyrównać bez dociskania.
  3. Piekarnik nastawić na 160 stopni.

Przygotowanie masy serowej:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
  2. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
  3. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 70 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok. 30 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i odstawić do całkowitego obsunięcia.

Przygotowanie polewy:

  1. Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
  2. Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

całe pyszne ciasto upieczone

 

One thought on “Sernik krówkowy na ciemnym spodzie

Comments are closed.